Blogger, wie ben je ? (part.2)

Wie zijn de Belgische bloggers? In 2016 publiceerden we de eerste resultaten van onze enquête over de Belgische bloggers, en meer bepaald over de Franstalige bloggers. Onze enquête in het noorden van het land liep tot begin 2017.

Persona van de Nederlandstalige blogger  

De typische Nederlandstalige blogger is een vrouw, van de generatie Y of Z. Ze houdt minstens 2 jaar een blog bij over food of een lifestyleonderwerp. Ze woont in Antwerpen en vindt dat er niet genoeg bloggersevenementen in haar buurt worden georganiseerd door merken of pr-agentschappen. Ze gaat er trouwens maar zelden naartoe, een keer per jaar voor meer dan de helft van de respondenten. Haar mailbox wordt overspoeld door te veel uitnodigingen of persberichten die ze niet relevant vindt. Wat haar in de eerste plaats interesseert, is haar eigen mening kunnen hebben over een product of een dienst (user experience), en indien mogelijk vergoed worden voor het schrijven van een artikel over het onderwerp. Ze verdient tussen € 50 en € 200 per gesponsord artikel (tot € 500 voor 1 blogger op 5). Haar blog is niet haar voornaamste bron van inkomsten maar het verhoogt haar levenscomfort.

Vergelijking met het zuiden van het land

Het is verleidelijk om te spreken van twee culturen. Maar het bloggersuniversum overstijgt de grenzen. Terwijl meer dan één Nederlandstalige blogger op drie geld verdient met zijn blog, is de Franstalige blogger daar nog maar net mee begonnen. De invloed van Nederland (waar bloggers die hun boterham verdienen met hun blog couranter zijn) kan de rol van catalysator gehad hebben voor de Belgische bloggers uit het noorden van het land. De Franstalige bloggers beginnen ook een vergoeding te vragen voor hun werk, met als voornaamste argument de kwaliteit van de geproduceerde content en de tijd die erin geïnvesteerd wordt. Merken zouden vanaf nu een budget moeten hebben om alle Belgische bloggers te vergoeden.

Brussel wordt gemeden, Antwerpen te weinig geactiveerd

Eén blogger op 2 vindt dat de evenementen voor influencers te ver van huis worden georganiseerd. Veel evenementen vinden plaats in Brussel met de bedoeling om twee vliegen in een klap te slaan door de twee kanten van het land aan te spreken. Maar die praktijk blijkt vaak een mislukking omdat de Nederlandstaligen de grote afwezigen zijn. De ring van Brussel nemen voor een evenement van enkele uren schrikt hen af. Nog maar eens: je moet rekening houden met de wensen van de bloggers om zeker te zijn van een goede opkomst (voorkeur voor evenementen ’s avonds, noodzakelijk om goed op voorhand te plannen want de agenda is al goed gevuld met werk- en privézaken). Uit onze vorige analyse vestigden we al de aandacht op de interesse in partnerschappen op maat, waar we ons richten op kwaliteit en niet op kwantiteit.

Bloggers: welke meerwaarde hebben ze voor je merk?

Na het succes van het eerste seminarie over dit onderwerp in december, organiseert Vanessa Gohy opnieuw dit seminarie op 27 april in Brussel. Ze is zelf al 8 jaar blogger en pr-consultant en ontmoet dus geregeld andere Belgische bloggers. Ze heeft ook de blog academy ‘Blog it yourself’ mee opgericht waar opleidingen op maat worden gegeven.

Via haar werk heeft ze een nieuwe benadering van bloggers ontwikkeld, die meer aansluit bij hun competenties, hun noden en die van het merk. Daarvoor heeft ze een meer realistische methode bedacht om de ROI te berekenen en om de waarde van deze online influencers te evalueren.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.